Another great site

Om du gillar min blogg, då kommer du antagligen att gilla den här sajten - http://www.aynrand.org/ .Om du tycker att mina åsikter är tankeväckande, och undrar var du kan djupare utforska dem rekommenderar jag att du läser Ayn Rands idéroman, Och världen skälvde. Du kan köpa denna roman här - http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9175665565 .

Kolla min ezine - www.radikalen.se .

Thursday, February 11, 2010

Vi bör inte offra oss för Afghanernas skull!

Vad är ett militärt försvar till för? Det måste vara till för att försvara det egna landet.

Därför bör de svenska trupperna dras tillbaka från Afghanistan. [Jag skrev ursprungligen denna essä på hösten av år 2010 - då Sverige hade trupper i Afganistan.] Svenska soldater bör endast sätta sina liv på spel för att försvara det egna landets frihet. De svenska soldaterna skall inte fungera som biståndsarbetare - som internationella socialarbetare som hjälper fattiga människor i andra länder. De svenska soldaternas liv tillhör nämligen dem själva - inte andra länders folk. Svenska soldater bör endast sätta sina liv på spel på slagfält när Sveriges egna intressen står på spel. Svenska soldater skall inte dö i altruistiska krig.

Altruismen är den moraliska doktrinen att man skall göra det som inte ligger i ens eget intresse. Att man skall offra sina egna intressen. Rentav att man skall offra sig själv. Att man skall dö för andra människors skull. Altruismen är därför en ondsint moral. Den leder till döden. Att göra det som inte ligger i ens eget intresse leder med logisk nödvändighet i förlängningen till ens egen död. Det får de svenska soldaterna i Afghanistan för närvarande erfara.

Kriget i Afghanistan är ett altruistiskt krig. Vi krigar där för att rädda afghanerna från ett medeltida förtryck. Vi kämpar för afghanernas skull. Vi offrar oss.

Det är förstås så att den islamistiska totalitarismen utgör ett dödligt hot mot det som finns kvar av friheten i hela världen - inklusive vår egen frihet här i Sverige. Men vi kan inte bekämpa den islamistiska totalitarismen på ett effektivt sätt genom att plottra bort våra resurser på en uppehållande strid i Afghanistan. För att besegra den islamistiska totalitarismen skulle västländerna behöva utkämpa ett riktigt, skoningslöst krig mot den - och inte blott och bart utföra en biståndsaktion till krig.

USA lyckades ju besegra nazismen och den japanska fascismen i Andra världskriget därför att USA kämpade utan altruistiska hämningar. USA höll inte tillbaka i Andra världskriget, i syfte att vara ”humanitär” och skona de civila tyskarnas och japanernas liv. USA drog sig inte för att brandbomba Dresden och Tokyo - och USA drog sig inte ens för att använda kärnvapen mot Japan, för att få slut på kriget mot fascismen en gång för alla.

Men i Afghanistan försöker nu USA och Sverige vara ”humanitära”. Soldaterna har order om att inte skjuta mot moskéer, trots att talibanerna ofta gömmer sig i moskéerna. Soldaterna har order om att de skall ta risker med sina egna liv i oklara situationer, om det synes minska riskerna för att afghanska civila skall dödas eller skadas. Amerikanska och svenska soldater offras cyniskt av de egna politiska ledarna som bönder i ett schackspel.

Och vare sig USA eller Sverige jagar den egentliga fienden! Det är ju regimen i Iran som ligger bakom det mesta av den islamistiska terrorismen i världen. För att slutligen besegra den islamistiska totalitarismen och terrorismen är det just regimen i Tehran som måste förintas. På samma sätt som Hitler-regimen i Tyskland och militärdiktaturen i Japan måste förintas för att Andra världskriget skulle vinnas. Ahmadinejad är vår tids Hitler - minst lika mycket som Osama bin Ladin. Men USA och Sverige verkar ha samma strategi visavi den islamistiska totalitarismen idag som USA hade visavi kommunismen under det Kalla kriget. D.v.s. de nöjer sig med s.k. ”containment”. Detta begrepp innebär att de strider mot islamister i perifera områden, som Irak och Afghanistan, men att de inte för hem striden till den verkliga fiendens kärnland - som är Iran!

Denna strategi är exakt densamma som gjorde Vietnamkriget till ett fiasko. I Vietnam nöjde sig USA med att bara försöka hindra Nordvietnam från att ta över Sydvietnam. Men USA gjorde inga försök att störta kommunistregimen i Nordvietnam. USA gjorde inte allvar utav att försöka vinna kriget. Så tiotusentals amerikanska soldater och miljontals vietnameser och kambodjaner dog förgäves. Det var kriminellt. Det var altruistiskt.

Nu krigar USA och Sverige emot islamisterna i Afghanistan - men de gör inga försök att störta teokratin i Iran. Det är fråga samma altruistiska procedur om igen en gång till.

Om vi nu kan vara överens om att kriget i Afghanistan inte handlar om Sveriges egna intressen, då kan vi ställa oss frågan ”Vad finns det för skäl för oss att offra oss för afghanernas skull?”. Tja, vad skulle hända om Ryssland invaderade Sverige? Skulle afghanerna komma till vår undsättning – även om de vore så starka att de kunde?

Det tror jag inte ett ögonblick. Muslimerna i Afghanistan känner ingen ”solidaritet” med de ”otrogna” kristna och ateisterna i västvärlden. Om Sverige angreps av Ryssland skulle de allra flesta afghaner bara rycka på axlarna och säga ”Det är inte vårt problem. Låt svenskarna klara sig själva!”

Och afghanerna skulle göra rätt! Om vi svenskar vore så dumma så att vi fortsatte att nedrusta, och därmed uppmuntrade Ryssland till att våldföra sig på oss, då skulle det bara vara rätt åt oss om vi råkade ut för rysk aggression! Då skulle inte andra länder ha någon moralisk skyldighet att hjälpa oss.

Och ett liknande resonemang gäller Afghanistan. De flesta afghaner är fortfarande muslimer. De är inte radikala motståndare till talibanerna. De vill bevara det mesta som talibanerna vill bevara – kvinnoförtrycket, tribalismen, mysticismen, föraktet för pengar och materiella värden, fientligheten mot den västerländska civilisationen o.s.v. De vill bara slippa talibanernas värsta excesser. Men om afghanerna verkligen hade velat slippa talibanernas förtryck, och tidigare de sovjetiska ockupanternas aggression, då borde de ha moderniserat sitt land redan för många decennier sedan. Då hade de blivit i stånd att själva försvara sig mot kommunisterna och talibanerna.

Att de försummade att införa modern frihet i sitt eget land medan de hade chansen - det bevisar att den överväldigande majoriteten av afghanerna av afganerna inte sätter värde på frihet, d.v.s. på den enskilde människans frihet - vilken förstås utgör den äkta friheten. De var nöjda med den traditionella muslimska ofriheten och fattigdomen. De tyckte att Islam var viktigare än frihet och välfärd. Eftersom afghanerna underlät att mota Olle i grind, genom att modernisera sitt land innan det var för sent, förtjänar de inte vår hjälp.

Vad är egentligen skillnaden mellan Vietnamkriget och kriget i Afghanistan idag? I Afghanistan hotas ett fattigt folk av grymma förtryckare, talibanerna. I Vietnam hotades ett fattigt folk av grymma förtryckare, kommunisterna. I Afghanistan dör svenskar och amerikaner, därför att vi tycker synd om afghanerna. I Vietnam dog amerikaner därför att de flesta amerikaner tyckte synd om vietnameserna. I Afghanistan rationaliseras kriget med resonemanget att talibanerna är våra fiender, därför att de vill utplåna de icke-muslimska västländerna också. I Vietnam rationaliserades kriget med resonemanget att kommunisterna var USAs fiender, därför att de ville utplåna de icke-kommunistiska västländerna också. Såväl kriget i Afghanistan som kriget i Vietnam är, respektive var, altruistiska blodspillan. Det där snacket om att krigen ifråga tjänar, respektive tjänade, våra egna intressen var som sagt bara kamouflage för den bakomliggande altruismen.

Med all sannolikhet minskar vi våra chanser att besegra den islamistiska totalitarismen genom att vi slösar bort våra personella och ekonomiska resurser på en uppehållande strid i Afghanistan. Om vi hushållade bättre med våra resurser, genom att ta hem trupperna från Afghanistan, skulle vi ha mera resurser kvar om och när bättre politiker än de Sverige och USA har idag eventuellt bestämde sig för att bekämpa den islamistiska totalitarismen på allvar någon gång i framtiden - genom att gå i krig mot Iran. Så vi skulle öka våra chanser att besegra den islamistiska totalitarismen på sikt om vi drog oss ur Afganistan!

Visst är det synd om afghanerna, som plågas av talibanerna. Men det var synd om vietnameserna också, när de plågades av kommunisterna. Det utgör ingen ursäkt för ett altruistiskt krig.

Altruismen gör aldrig gott. Den åstadkommer bara meningslösa orättvisor, lidande och död.

No comments:

Post a Comment