Another great site

Om du gillar min blogg, då kommer du antagligen att gilla den här sajten - http://www.aynrand.org/ .



Om du tycker att mina åsikter är tankeväckande, och undrar var du kan djupare utforska dem rekommenderar jag att du läser Ayn Rands idéroman, Och världen skälvde. Du kan köpa denna roman här - http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9175665565 .

Kolla min ezine - www.radikalen.se .

Saturday, July 11, 2009

Planlös socialism

Varför skapar socialismen fattigdom?

Därför att det sker dels för lite och dels för dålig planering i planhushållningsekonomier. Det sker bäde mera och bättre planering i kapitalistiska ekonomier - och till och med i halvkapitalistiska blandekonomier som dagens Sverige!

I socialistiska samhällen är det blott och bart staten som försöker planera ekonomin (i "samhällets" namn). De enskilda medborgarna saknar möjligheter att planera sina respektiva ekonomiska förhållanden eftersom de saknar frihet. Socialistiska samhällen saknar därför i stort sett det allra mesta av den ekonomiska planering som deras ekonomier skulle behöva. Bara ett fatal politiska makthavare som rattar staten får ju försöka planera.

I kapitalistiska samhällen däremot får samtliga medborgare planera. Varje vuxen individ planerar sin egen ekonomi i det kapitalistiska samhället. Sedan samordnas alla de enskilda medborgarnas respektiva planer av prissystemet. Så ett kapitalistiskt samhälle är fylld till bredden av ekonomisk planering! Fast det är fråga om en decentraliserad och flexibel planering!

Några tusen politiker och byråkrater i ett socialistiskt samhälle förmår bara inte att planera hela landets ekonomi. De är ju inte övermänniskor! Ekonomiska superhjältar/övermänniskor existerar inte i verkligheten. Makthavarna och deras byråkrater kan inte veta allting om miljontals fabriker, miljontals konsumenter, miljontals distributionskanaler, o.s.v. Men de "vanliga" medborgarna behöver ingalunda vara övermänniskor för att klara av att var och en planera sina egna respektiva privatekonomier i ett kapitalistiskt samhälle.

Anta att en "vanlig" människa har en bil. Även om hon inte är ett geni så känner hon till att den där bilen kommer att åldras och att hon därför måste skaffa sig en ny bil inom några år. Om hon inte är en idiot planerar hon för detta genom att spara en lagom stor summa pengar varje månad på banken (alternativt sköter hon sin privatekonomi på ett sådant sätt att hon kommer att få råd att låna till den nya bilen). När det så är dags tar hon bara ut pengarna, går till en bilhandlare och köper bilen!

Hur kan hon vara säker på att det kommer att finnas en bil tillgänglig att köpa just då? Därför att samtidigt som hon planerar att köpa en bil planerar biltillverkarna att producera ett lagom stort antal lagom dyra och lagom bra bilar under de kommande åren. Biltillverkarna vill ju maximera sina vinster genom att producera just så många bilar som det blir möjligt att sälja med vinst - inte flera och inte färre.

Biltillverkarna får signaler från prissystemet hela tiden. T.ex.: hur många bilar säljs just nu till vilka priser och med vilka vinster - hur mycket stålet som behövs till bilarna kostar - hur inkomsterna hos de potentiella kunderna utvecklas - osv.

Så länge som alla relevanta priser inte förändras tenderar biltillverkarna att producera lika många, likadana bilar som förut. Men om de ser att ett pris förändras anpassar de sina planer. Om t .ex. bensinpriset ökar försöker de sannolikt värna sina vinster genom att börja tillverka flera mindre och bensinsnålare bilar än förut - och färre stora. De vill ju inte bli sittande med osålda bensinslukande bilar när bensinen blir dyrare! På så vis anpassas biltillverkningen till en eventuell ökad knapphet på bensin.

En ekonomi fungerar bra så länge som medborgarna (Inklusive affärsmännen och kapitalisterna!) är fria, och så länge som staten inte stör prisbildningen. Därför att alla producenter och konsumenter anpassar sitt beteende till de rådande priserna - och dessutom lägger de ner åtskillig möda på att förutse hur priserna kommer att förändras.

Samtidigt som det är flera människor som planerar under kapitalismen, planerar de bättre också. Beslutsfattarna hos biltillverkarna exempelvis har mera tid att samla in och bearbeta information som angår just bilindustrin än socialismens byråkrater. Eftersom de förra "bara" planerar biltillverkningen - medan de senare har hela landets ekonomi som helhet att försöka planera. Och de förra är mycket mera motiverade till att planera grundligt inom just sitt område eftersom deras egna vinster eller bonusar står på spel - till skillnad från byråkraterna i socialistsamhället som inte är ute efter att göra egna vinster överhuvudtaget.

Att kapitalismen medför mera och bättre planering än socialismen syns inte bara när man jämför blandekonomier som Sverige och USA med socialistländer som f.d. Sovjetunionen och dagens Kuba. Det syns också när man jämför de kapitalistiska delarna av blandekonomierna med de socialistiska delarna! Titta bara på hur mycket bättre den privata bilindustrin och dataindustrin går i Sverige jämfört med den socialistiska sjukvården, de socialistiska skolorna och det socialistiska pensionssystemet!

Fram för mera och bättre planering! Spola den socialistiska planhushållningen!

No comments:

Post a Comment