Another great site

Om du gillar min blogg, då kommer du antagligen att gilla den här sajten - http://www.aynrand.org/ .



Om du tycker att mina åsikter är tankeväckande, och undrar var du kan djupare utforska dem rekommenderar jag att du läser Ayn Rands idéroman, Och världen skälvde. Du kan köpa denna roman här - http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9175665565 .

Kolla min ezine - www.radikalen.se .

Monday, December 22, 2008

Riksbanken skapar inflation

Världens riksbanker håller på att bädda för en katastrofal inflation [Jag skrev denna essä i slutet av år 2008, då världens politiker ökade penningmängderna i olika länder i en hissnande fart för att försöka åtgärda den då pågående finanskrisen].

Förvisso är prisökningarna just nu låga. Trots att riksbankerna ökar den "monetära basen" världen över bildligt talat i överljudsfart. Det beror på att världens privata banker ej multiplicerar den "monetära bas" som riksbankerna späder på, i och med att de privata bankerna ej vågar bevilja tillräckligt omfattande krediter. Eftersom de privata bankerna uppfattar världsekonomin som skakig vågar de inte expandera sin kreditgivning tillräckligt mycket för att riksbankernas kraftiga ökning av den monetära basen skall bli till en lika kraftig ökning av den totala penningmängden.

De privata bankernas (relativa) ovilja till kreditgivning utgör en sorts damm, som hindrar pengarna från att forsa fram och driva upp priserna. Men riksbankerna fyller på med ständigt mera ”vatten”, d.v.s. en ständigt större monetär bas, bakom dammen. Förr eller senare kommer trycket från dessa ”vattenmassor”, d.v.s. sysslolösa pengar, att göra så att dammen spricker. Då kommer vattenmassorna att forsa fram och dränka ekonomierna i dalen nedanför.

Världens privata banker kommer inte i all evighet att bara "sitta på" alla nya pengar i den monetöra basen som riksbankerna trollar fram ur tomma luften och pytsar in i världens finanssystem. Så småningom kommer bankerna att tröttna på att bara sitta på pengarna i den monetära basen. De kommer att börja bevilja krediter på den monetära basen. Då kommer den totala penningmängden att skena. Då kommer folk att spendera mera och mera, eftersom de erhåller mera och mera pengar. Den ekonomiska aktiviteten kommer att öka farten. Detta kommer att tubba bankerna till att bevilja ännu mera krediter, med en ännu större penningmängd som resultat. Och ju mera som penningmängden späds på medelst de privata bankernas kreditgivning, desto mera kommer priserna att stiga. Det kommer att bli en ond cirkel.

Så småningom kommer världens hushåll och företag att spendera alla de där pengarna som riksbankerna just nu så sorglöst håller på att skapa och strö omkring sig. Det här kommer därför att sluta med en världsomspännande hyperinflation. Hela världen kan bli som Zimbabwe.

Det är helt enkelt en katastrof - det som världens riksbanker håller på med just nu. Fast de flesta av världens "vanliga människor" kommer antagligen inte att bli varse katastrofen innan det har blivit för sent. Okunskap om det där "torra" ämnet nationalekonomi har sitt pris.

No comments:

Post a Comment