Another great site

Om du gillar min blogg, då kommer du antagligen att gilla den här sajten - http://www.aynrand.org/ .Om du tycker att mina åsikter är tankeväckande, och undrar var du kan djupare utforska dem rekommenderar jag att du läser Ayn Rands idéroman, Och världen skälvde. Du kan köpa denna roman här - http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9175665565 .

Kolla min ezine - www.radikalen.se .

Monday, December 22, 2008

Riksbanken skapar inflation

Världens riksbanker håller på att bädda för en katastrofal inflation [Jag skrev denna essä i slutet av år 2008, då världens politiker ökade penningmängderna i olika länder i en hissnande fart för att försöka åtgärda den då pågående finanskrisen].

Förvisso är prisökningarna just nu låga. Trots att riksbankerna ökar penningmängden världen över bildligt talat i överljudsfart. Det beror på att folk är, för stunden, rädda för att spendera pengarna som väller fram ur världens olika riksbanker. Det heter på ekonomspråk att pengarnas omsättningshastighet sjunker. Eftersom människorna och företagen, för stunden, inte spenderar så mycket av de nya pengarna så kan dessa pengar ännu inte driva upp priserna.

Den låga omsättningshastigheten på pengarna utgör en sorts damm, som hindrar pengarna från att forsa fram och driva upp priserna. Men riksbankerna fyller på med ständigt mera ”vatten”, d.v.s. pengar, bakom dammen. Förr eller senare kommer trycket från dessa ”vattenmassor”, d.v.s. artificiell penningmässig köpkraft, att göra så att dammen spricker. Då kommer vattenmassorna att forsa fram och dränka ekonomierna i dalen nedanför.

Världens hushåll och företag kommer inte i all evighet att bara sitta på alla nya pengar som riksbankerna trollar fram ur tomma luften och pytsar in i världens finanssystem. Så småningom kommer folk att tröttna på att bara sitta på pengarna. De kommer att börja spendera en del av penningbergen. Då kommer priserna att börja stiga snabbare. Då kommer folk att bli rädda för att inflationen ska gröpa ur värdet av de pengar som de ännu inte har spenderat. Och då kommer de att vilja spendera de resterande pengarna också. Och då kommer priserna att stiga ännu mera och snabbare. Det kommer att bli en ond cirkel.

Så småningom kommer världens hushåll och företag att spendera alla de där pengarna som riksbankerna just nu så sorglöst håller på att skapa och strö omkring sig. Det här kommer därför att sluta med en världsomspännande hyperinflation. Hela världen kan bli som Zimbabwe.

Det är helt enkelt en katastrof - det som världens riksbanker håller på med just nu. Fast de flesta av världens "vanliga människor" kommer antagligen inte att bli varse katastrofen innan det har blivit för sent. Okunskap om det där "torra" ämnet nationalekonomi har sitt pris.

No comments:

Post a Comment