Another great site

Om du gillar min blogg, då kommer du antagligen att gilla den här sajten - http://www.aynrand.org/ .



Om du tycker att mina åsikter är tankeväckande, och undrar var du kan djupare utforska dem rekommenderar jag att du läser Ayn Rands idéroman, Och världen skälvde. Du kan köpa denna roman här - http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9175665565 .

Kolla min ezine - www.radikalen.se .

Saturday, June 12, 2010

Lundin Petroleum görs till en syndabock för socialismen

Flera debattartiklar har nyligen publicerats här på Newsmill [Jag skrev denna essä ursprunligen åt Newsmill på hösten av år 2010, då Lundin Petroleum var i hetluften i svenska massmedier p.g.a. oljeaffärer i Sudan] som går hårt åt Lundin Petroleum för dess´ påstådda roll i inbördeskriget och i förtrycket i Sudan. Men Lundin Petroleum görs blott och bart till syndabock! Lundin Petroleum är ju ett privat företag - och vänster-människor älskar bara att göra privatföretag till syndabockar för det elände som i själva verket orsakas av socialismen.

På vilket sätt är socialismen orsaken till eländet i Sudan? Kom ihåg att socialismen betyder, väsentligen, kollektivism i ekonomiska frågor. Sudans regering, och även majoriteten av Sudans folk, hyser den socialistiska idén att naturtillgångarna i landet tillhör kollektivet. De resonerar att bara för att oljefälten och andra naturtillgångar råkar ligga på Sudans territorium, så är dessa oljefält och naturtillgångar det sudanesiska folkets egendom. Men det där är ju en socialistisk idé! Idén att ”folket” äger saker.

Denna idé, att naturtillgångarna tillhör folket, alternativt nationen (vilket när allt kommer omkring är precis samma sak), leder logiskt till inbördeskrig. Det blir inbördeskrig p.g.a. att staten anser sig ha en rätt att beskatta utvinningen av naturtillgångarna, närhelst dessa betraktas som folkets eller nationens kollektiva egendom. När staten börjar få rikligt med skatteintäkter från naturtillgångarna, uppstår incitament för tjuvar och banditer att försöka ta över makten över staten för att komma åt dessa skatteintäkter. Ju mera staten håvar in från naturtillgångarna desto större tendenser för tjuvar och banditer att försöka kuppa till sig den politiska makten.

Detta ser vi i Sudan. Medlemmarna av den nationella regeringen i Sudan vill till varje pris behålla makten, därför att makten ger dem tillgång till enorma mängder pengar från oljeutvinningen i landet. Och många människor i den södra delen av Sudan vill gärna bryta sig ur den Sudanesiska statsbildningen, för att slippa ”dela med sig” av oljeintäkterna med den norra delen av landet. Det uppstår ett slagsmål, en huggsexa där olika tjuvar och banditer och maktmänniskor slår ihjäl varandra för att komma åt oljepengarna (som rätteligen tillhör andra, nämligen de privata oljebolagen som ju gör oljan till ett ekonomsikt värde).

Oljan har blivit till ett gissel för Sudan istället för att vara en tillgång - allt p.g.a. den socialistiska idén att oljan tillhör folket.

Lösningen på detta problem är att helt och hållet privatisera den sudanesiska oljeutvinningsverksamheten. Avskaffa all beskattning av oljebolagen – som t.ex. Lundin Petroleum. Om Lundin Petroleum slapp betala pengar till parasiterna i den sudanesiska staten, skulle dessa parasiter förlora incitamentet till att bedriva inbördeskrig i Sudan. Utan den där frestande grindslanten skulle det knappast uppstå något slagsmål, s.a.s. Om det är tillfället som gör tjuven och inbördeskriget, då kan man ju bli av med tjuveriet och inbördeskriget genom att avlägsna tillfället. Ta bort orsaken så blir man också av med den oönskade verkan.

Lundin Petroleum och världens övriga privata oljebolag har i många decennier utsatts för utsugning av de stater där oljefälten ligger. Staterna har inte bidragit till oljeindustrins skapande. Det är de privata oljebolagen som har prospekterat efter oljan, borrat oljebrunnarna, byggt ut oljeledningarna och utskeppningshamnarna, byggt oljeraffinaderierna o.s.v. Världens oljestater har bara profiterat på oljeindustrin på parasiters vis i kraft av sin makt att beskatta oljeindustrin.

Kom ihåg att ett oljefält i sig inte är ett ekonomiskt värde. Fältet blir till ett värde först när driftiga privata oljebolag hittar oljan, bygger ut oljefältet och börjar utvinna oljan. Oljan låg i marken i Sudan och i Saudiarabien och i Kuwait o.s.v. i många årtusenden utan att skänka någon välfärd åt människorna som strövade omkring på marken ovanför. Det var oljebolagens förtjänst allena att oljan blev till ett ekonomiskt värde. Därför vore det bara rättvist om vinsterna från oljeutvinningen tillföll oljebolagen och ingen annan (oljebolagens anställda skall förstås alltid få sina marknadsmässiga löner).

Tro inte att oljebolagens vinster är lättvunna. Det är inte alls lätt som en plätt att hitta och utvinna olja. Det krävs enormt avancerade kunskaper i geologi, borrteknik, kemi, logistik m.m. för att hitta, producera och transportera olja på ett lönsamt sätt. Och det går idag åt investeringar på mångmiljardbelopp för att hitta och bygga ut även ett relativt beskedligt oljefält. Oljebolagen förtjänar verkligen stora vinster!

Om vi tillämpade principen om rättvisa i ekonomiska frågor - och därför lät vinsterna från oljeutvinningen tillfalla oljebolagen allena - då skulle vi slippa många onödiga inbördeskrig och mycket onödigt politiskt förtryck. Fråga dig själv - vilka möjligheter att upprätthålla förtrycket skulle sådana diktaturer som teokratin i Iran, det medeltida kungadömet i Sauriarabien, caudillon Madura i Venezuela o.s.v. besitta - oljepengarna förutan? Självfallet skulle diktatorerna inte ha råd att köpa vapnen och/eller rösterna de behövde för att behålla makten om de gick miste om de rikligt flödande oljepengarna.

Vi skulle alltså få mera fred och frihet i världen om vi började behandla världens privata olje- och gruvbolag rättvist, och lät dem behålla vinsterna från mineralutvinningen ograverade.

Varför kräver då så många vänster-människor att skatterna på de privata företagen skall höjas ytterligare - och varför skyller de inbördeskriget i Sudan på Lundin Petroleum? Därför att vänster-människorna är inte drivna av människokärlek. Sanningen är att de är drivna av avundsjuka, och de vill bara beröva de duktigaste människorna - enkannerligen de rika kapitalisterna och affärsmännen - sina välförtjänta vinster.

Fråga dig själv: Om de som nu skäller så högljutt på Lundin Petroleum verkligen ville hjälpa Sudans fattiga – varför är de då så tysta om de verkliga bovarna i dramat? De skändliga korrupta och maktträngtande härskarna i Sudan – och i Kina? De kinesiska oljebolagen, som huvudsakligen ägs av den kinesiska staten, producerar mycket mera olja i Sudan än vad Lundin Petroleum gör. Och den kinesiska staten förser Sudans regering med vapen i direkt utbyte mot rätten att borra efter olja i Sudan! Det är i stor utsträckning kinesiska vapen som idag används för att slakta människorna i Sudan. Om vänster-människorna vore äkta humanitärer, skulle de skapa ett himmelskt ramaskeri över Kinas stöd till regimen i Sudan. Men, Kina regeras ju fortfarande av kommunister - så vänster-människorna känner inget märkbart iver att fördöma Kinas oljebolag eller Kinas härskare.

Vi har sett att socialismen åstadkom mord i massiv skala i Sovjetunionen, Kina, Vietnam, Kambodja, Etiopien, Burma o.s.v. Varför har då folk så himla svårt att förstå att det är socialismen, och inte de privata oljebolagen, som ligger bakom slaktandet i Sudan också?

Jag har förresten skrivit mera om oljeindustrins relation till det politiska förtrycket i världen här -
http://henrik-unne.blogspot.se/2009/01/altruismen-och-oljan.html

No comments:

Post a Comment